Érdekességek

Verjus

A vegyszermentesen termesztett, éretlen szőlőtermés kipréselt, szűrt leve. Magyarországon pionírként több mint 15 éve készítjük. Korszerű, kímélő pasztörizáló eljárásunkkal megőrizzük az értékes hatóanyagok több, mint 80 %-át. A termék tartósítószert és más adalékokat nem tartalmaz!

Hasznosításának a története egészen az ókorig nyúlik vissza. Mezopotámiában, a Római Birodalom egyes területein de a Közel-Keleten és a mediterrán térségben is hagyományosan elterjedt volt. A görög gyógyászatban fekélyek kezelésére, továbbá fájdalomcsillapító, fertőtlenítő-és emésztést segítő szerként használták, valamint vágykeltőként is.

A középkori konyhaművészet elengedhetetlen kellékeként az egyik legelterjedtebb savanyító szernek számított. Nagyra becsülték étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatását, ezért a betegek ételeihez is felhasználták.

A csúcsgasztronómiában napjainkban egyedi fűszerként, salátaöntetként, továbbá mártásokhoz, édes-savanyú pácokhoz is használják. Legtöbbször olyan esetekben, ha a citrom, vagy az ecet nem harmonizál az étel többi komponensével. Savai a citromhoz, illetve az ecethez képest finomabbak, („rafináltabbak”), jellegük kevésbé tolakodó. A verjus-t gyümölcskompótokhoz, egzotikus koktélokhoz is javasolják, de ásványvízzel hígítva, üdítőitalként is fogyasztható.

Az éretlen szőlő leve csekély cukortartalommal, viszont magas titrálható savtartalommal, polifenoltartalommal, illetve cukormentes extrakttartalommal jellemezhető, melynek mértéke nagyban függ a szüret idejétől. Kedvező humánélettani hatású termék; számos kardioprotektív hatású, vagyis a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védőhatással rendelkező polifenol (galluszsav, kaftársav, kávésav, katekinek, quercetinek) található benne. A polifenolokban gazdag szőlőlének számos további biológiai aktivitást tulajdonítanak: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, de gátolja a tumor fejlődését is. A verjus antimikrobiális hatása is bizonyított; felhasználásával csökkenthető a salátákon a Salmonella typhimurium jelenléte. Nagyon jó eredménnyel használható reflux és emésztési problémák esetén, mivel kiváló lúgosító.