REFORM TERMÉKEK:

mustméz, cukormentes lekvár, pitypang-méz, verjus

CUKORMENTES ŐSZIBARACK LEKVÁR: Finom, tele antioxidánsokkal, izgalmas, újszerű!

Ez a lekvár könnyed, savanykás, gyümölcsös ízvilágú. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mustmézzel készült, így a hagyományos lekvárokhoz képest 65%-kal csökkentett az energia-, és 60%-kal csökkentett a szénhidrát-tartalma. A lekvár készítésekor a gyümölcs természetes íze megmarad, a hőkezelés miatt pedig semmilyen plusz adalékanyagot nem tartalmaz. Fogyasztható önmagában, desszertekkel párosítva vagy főételek mellé. Mivel nem kristálycukorral és azt helyettesítő Datolya sziruppal (az alacsony tápértékek érdekében) készülnek, édességszintjük alacsonyabb, ezért kiválóan alkalmasak főételek mellé szószként is.

PITYPANG-MÉZ: melengető, gyógyító, tavaszi, aranyló szirup

Igazán nem is méz, inkább sűrű cukros szirupnak mondanánk, de az aranyló varázsszirup számos gyógyhatással rendelkezik. A pongyola pitypang egy csodanövény, mivel minden alkotórésze különféle problémák és betegségek kezelésére, valamint enyhítésére alkalmas. A virágjából készült aranyló gyógyszirup sem hiányozhat a kamra polcáról, hiszen telis-tele van jobbnál-jobb gyógyhatásokkal, ráadásul ízében olyan, mintha virágmézet kanalaznánk.
Használhatjuk köhögéscsillapításra és méregtelenítésre. Javítja a gyomornedv kiválasztást, megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. Vértisztító hatású és vérsűrűség ellen is kiváló. Igen kedvező a hatása a májra és az epeműködésre. Levertség ellen is használható. Mindez kiegészítheti vagy fel is válthatja az egyéb terápiákat.

VERJUS: minden jó, ami a szőlőben van!

Ha még nem ismered:

A vegyszermentesen termesztett, éretlen szőlőtermés kipréselt, szűrt leve. Magyarországon pionírként több mint 20 éve készítjük. Korszerű, kímélő pasztörizáló eljárásunkkal megőrizzük az értékes hatóanyagok több, mint 80 %-át. A termék tartósítószert és más adalékokat nem tartalmaz!

A középkori konyhaművészet elengedhetetlen kellékeként az egyik legelterjedtebb savanyító szernek számított. Nagyra becsülték étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatását, ezért a betegek ételeihez is felhasználták.

A csúcsgasztronómiában napjainkban egyedi fűszerként, salátaöntetként, továbbá mártásokhoz, édes-savanyú pácokhoz is használják. Legtöbbször olyan esetekben, ha a citrom, vagy az ecet nem harmonizál az étel többi komponensével. Savai a citromhoz, illetve az ecethez képest finomabbak, („rafináltabbak”), jellegük kevésbé tolakodó. A verjus-t gyümölcskompótokhoz, egzotikus koktélokhoz is javasolják, de ásványvízzel hígítva, üdítőitalként is fogyasztható.

Az éretlen szőlő leve csekély cukortartalommal, viszont magas titrálható savtartalommal, polifenoltartalommal, illetve cukormentes extrakttartalommal jellemezhető, melynek mértéke nagyban függ a szüret idejétől. Kedvező humánélettani hatású termék; számos kardioprotektív hatású, vagyis a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védőhatással rendelkező polifenol (galluszsav, kaftársav, kávésav, katekinek, quercetinek) található benne. A polifenolokban gazdag szőlőlének számos további biológiai aktivitást tulajdonítanak: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, de gátolja a tumor fejlődését is. A verjus antimikrobiális hatása is bizonyított; felhasználásával csökkenthető a salátákon a Salmonella typhimurium jelenléte. Nagyon jó eredménnyel használható reflux és emésztési problémák esetén, mivel kiváló lúgosító.

Hasznosításának a története egészen az ókorig nyúlik vissza. Mezopotámiában, a Római Birodalom egyes területein de a Közel-Keleten és a mediterrán térségben is hagyományosan elterjedt volt. A görög gyógyászatban fekélyek kezelésére, továbbá fájdalomcsillapító, fertőtlenítő-és emésztést segítő szerként használták, valamint vágykeltőként is.